Sarjanousija AC Oulun Veikkausliigakausi 2010 sai unelma-alun sunnuntai-iltana, kun Tampere United kaatui Castrenin Oulu-lehti Areenalla pelatussa ottelussa komeasti maalein 3 – 0 (1 – 0). Isäntien maaleista vastasivat kaksi kertaa maalannut Dominic Yobe sekä kertaalleen osunut Donewell Yobe.

KATSO OTTELUN MAALIT!

Vesi- ja räntäsateinen sunnuntai-ilta ei tarjonnut oululaisyleisölle olosuhteiden puolesta suurta herkkua, mutta kotijoukkue AC Oulu piti omalla esityksellään huolen siitä, ettei taatusti yhdenkään katsojan tarvinnut poistua tyytymättömänä kotimatkalleen.

AC Oulun esitys liiga-avauksessa oli viihdyttävä, tasapainoinen ja vakuuttava. Parempaa alkua ei liiganousija olisi sarjaan voinut saada.

– Lopputulos oli täydellinen. Tämä oli tältä joukkueelta ensimmäinen liigaottelu, mutta pystyimme kypsään ja saumattomaan esitykseen, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen tiivisti.

– Ensimmäisellä jaksolla oli vielä hieman avausottelulle varsin tyypillistä hermoilua, mutta toisella puoliajalla pääsimme siitäkin eroon. Saimme peliin lisää nopeutta ja kontrollia, jatkoi Malinen.

Vaikka Malinen näki avausjaksolla omiensa otteissa pientä hermoilua, ottivat valkopaidat joka tapauksessa pelin komentoonsa heti alkuhetkistä lähtien. Ensimmäinen maalipaikka syntyi jo kolmannella minuutilla, kun Jarkko Hurme ja kentän ehdoton ykköstähti Dominic Yobe pelasivat hyvin yhteen ja Hurme pääsi puolittaiseen läpiajotilanteeseen. Pallo karkasi kuitenkin viime hetkellä laitapuolustajalta.

Kymmenen minuutin kohdalla Dominic Yobe puolestaan laukoi terävästi noin 18 metristä, mutta pallo viuhui sivuverkkoon.

Ennen TamU:n ensimmäistäkään paikkaa oli AC Oulun ansaittu kauden avausmaali lopulta tosiasia. Maali syntyi 35. minuutilla Dominic Yoben toimesta. Erinomaisen esityön osumaan teki Mika Nurmela, joka malttoi rauhassa pallon kanssa ja antoi lopulta täydellisen keskityksen boksin sisälle, josta Yobe puski pallon vastustamattomasti ohi TamU-vahti Mikko Kavénin.

TamU sai avausjakson ainoan paikkansa vain kolme minuuttia oululaisten johtomaalin jälkeen, mutta Antti Pohja ohjasi lähietäisyydeltä pallon maalin ohi.

Yobet-show masensi TamU:n

Toisella jaksolla AC Oulu jatkoi siitä, mihin ensimmäisellä jäi. Pallonhallinta oli koko pelin ajan oululaisten heiniä, eivätkä tamperelaiset päässeet kontrolloituihin hyökkäyksiin juuri lainkaan. Vieraiden harvat ja ainoat potentiaaliset paikat syntyivät vastahyökkäyksistä.

TamU:n koko ottelun paras tilanne maalintekoon avautui 54. minuutilla, kun isäntien toppari Juho Meriläinen menetti vaarallisesti pallon keskialueella. Antti Pohja pääsi oikealta läpiajoon, mutta oikea-aikaisesti vastaan tullut maalivahti Dennys Rodrigues teki tärkeään paikkaan loistavan torjunnan.

Toisen jaksoa paria virhettä lukuun ottamatta Mika Lähderinteen toppariparina luutinut Meriläinen selvityi liigadebyytistään kunnialla. Meriläiselle avautui paikka avaukseen, kun kapteeni Antti Pehkonen sairastui viikonlopun aikana oksennustautiin. Pehkonen tuli kentälle vasta aivan loppuminuuteiksi.

– Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, mutta Meriläinen ja Lähderinne hoitivat hommat kelpo tavalla, Malinen totesi kokoonpanomuutoksesta.

AC Oulun toinen maali oli erittäin lähellä 66. minuutilla, kun Nurmela ja Dominic Yobe syöttelivät komeasti Frank Jonken läpi. Erittäin vahvan ottelun pelannut Jonke pelasi jo pallon vastaan tulleen maalivahti Kavénin ohi, mutta vieraiden Kristian Kojola pelasti maalin syntymisen maaliviivan tuntumasta.

Mika Nurmela ja Domi olivat keskikentän kuninkaat. Kuva: Tapani Pikkarainen

Viimeisten 15 minuutin aikana AC Oulu löi lopulliset naulat TamU:n arkkuun. 2-0-osuma oli tosiasia 88. minuutilla, kun AC Oulu sai vapaapotkun rangaistuspotkualueen tuntumasta. Pallon takana ollut Niko Kukka siirsi pallon ovelasti vierelleen Juha Majavalle, jonka laukauksen paluupalloon pääsi kymmenen minuuttia aikaisemmin kentälle tullut Donewell Yobe. Yobe tulitti pallon varmaakin varmemmin oikeaan takanurkkaan.

Ottelun lisäajalla AC Oulu kaunisteli vielä loppulukemat 3-0:aan, kun Dominic Yobe laukoi Hurmeen erinomaisesta syötöstä boksin sisältä komeasti illan toisen osumansa.

– Näkisin, että ottelun ratkaisu tapahtui keskikentällä, siinä olimme vahvempia. Koko ottelu oli meiltä vahva esitys, vaikka TamU:kin oli pitkään pelissä mukana. Mutta etenkin viimeiset 15 minuuttia olivat meiltä älyttömän hyvää peliä ja teimme kauniita maaleja, Malinen iloitsi.

TamU:n kokenut päävalmentaja Ari Hjelm harmitteli omiensa loukkaantumistilannetta, joka vaikeutui sunnuntaina entisestään Aleksei Kangaskolkan ja Jonas Emetin loukkaantumisten myötä.

– Kyllä me aika kapealla miehistöllä tällä hetkellä mennään. Itse ottelu oli meiltä ihan hyvä taistelu ja oli siinä pari paikkaakin 1-0-tilanteessa. Kaikkemme lyötiin kyllä peliin, mutta se ei nyt riittänyt. Oulun vahva esitys ei yllättänyt lainkaan, tuttua Malisen jalkapalloa se oli. Kauhea prässi oli vastassa, eikä me siihen pystytty vastaamaan, totesi Hjelm.

AC Oulun kausi jatkuu jo keskiviikkona, jolloin ohjelmassa on Suomen Cupin ottelu VPS:aa vastaan Vaasassa. Seuraava liigaottelu on ensi lauantaina MYPA:n vieraana Myllykoskella.

AC Oulu – Tampere U 3 – 0 (1 – 0)

35min. 1 – 0 Dominic Yobe (Mika Nurmela)
63min. TamU Tuomas Haapala varoitus
67min. AC Oulu Jarkko Hurme varoitus
79min. AC Oulu Niko Kukka varoitus
81min. TamU Antti Pohja varoitus
87min. TamU Kristian Kojola varoitus
88min. 2 – 0 Donewell Yobe
90min. 3 – 0 Dominic Yobe (Jarkko Hurme)

Yleisöä: 1 836